home
Oude Kerk Voorburg
Oude Kerk Voorburg 1
  • Zo 24 Feb 10:00 - Diensten >>>
aankondiging
Protestantse Gemeente Voorburg

Pelikaanlezing: De Slag om Ypenburg

werving-oudekerk-voorhof-pelikaanDhr. Bert Huijgen van de Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg geeft een Pelikaanlezing over het onderwerp: “De Slag om Yperburg” op donderdag 23 april 2015 van 20:00 uur tot 21:30 uur in de Oude Kerk, Herenstraat 77 in Voorburg.
 
Op 10 mei 1940 zorgde een verrassingsaanval met Duitse parachutisten op Ypenburg voor een directe dreiging voor Nederland. Hun opdracht was Koningin, regering en legerleiding gevangen te nemen en zo de Nederlandse overgave binnen één dag te regelen. Nederlandse militairen, waaronder veel dienstplichtigen en recruten versloegen de paratroepen en voorkwamen dit.
 
Het monument op het ILSY-plantsoen herinnert daaraan. Bovendien ontlenen veel Ypenburgse straten hun naam aan deze strijd.
Tijdens de lezing wordt o.a. aandacht besteed aan de gebeurtenissen bij huize Dorrepaal. Na de landing hadden Duitse parachutisten zich daar verschanst. Vanuit dit huis hielden zij de directe omgeving en de Oude Tolbrug onder vuur. Zo werd een Nederlands legervoertuig, die het zoeklicht bij Ypenburg zou bevoorraden, beschoten waarbij 3 militairen omkwamen. Luitenant George Maduro leidde de aanval op huize Dorrepaal over de Oude Tolbrug en nam de daarin verschanste Duitsers gevangen.
 
ypenburg1

Gestrand transportvliegtuig langs de vroegere A13

Ter nagedachtenis aan George, die in 1943 in een krijgsgevangenkamp aan tyfus overleed, heeft de familie Maduro het bekende Madurodam opgericht. In Madurodam zijn huize Dorrepaal en het geboortehuis van George te vinden. Bij de strijd om Ypenburg in mei 1940 hebben 95 Nederlandse militairen het leven gelaten en ongeveer 500 sneuvelden in Den Haag en omstreken.
Aan Duitse zijde verloren ongeveer 400 militairen het leven in en om Den Haag. Bij Ypenburg werden een kleine 1300 Duitsers gevangen genomen en bij de vliegvelden Ockenburg en Valkenburg nog eens ruim 300 man. In totaal werden 1243 Duitse militairen juist op tijd via IJmuiden naar Engeland afgevoerd. Ook de verliezen aan materieel waren enorm. De Duitse luchtmacht beschikte op 9 mei over 430 transportvliegtuigen Junkers Ju-52. In de avond van 10 mei lagen er 280 neergestorte of beschadigde transportvliegtuigen tussen de kust en de Duitse grens, twee derde van de totale vloot.
 
Ypenburg2
 
Ravage bij Ypenburg
De Pelikaanlezingen worden georganiseerd om de communicatie tussen kerk en samenleving te bevorderen. De entree van € 5,- komt ten goede aan de restauratie van de toren van de Oude Kerk. In de pauze kunt u genieten van een kopje koffie of een glaasje wijn.