home
Oude Kerk Voorburg
Oude Kerk Voorburg 1
  • Zo 20 Mei 10:00 - Diensten >>>
aankondiging
Protestantse Gemeente Voorburg

Nieuwe hekwerken

nieuw hek 2Misschien bent u eraan gewend geraakt en zag u het niet meer; de hekwerken tussen de toren van de Oude Kerk en de Parkweg waren in zeer slechte staat. Door giften van de kerkelijke gemeente van de Oude Kerk konden de hekwerken vervangen worden.

nieuw hek 1Er is veel aandacht besteed aan het ontwerp van de metalen hekwerken. Het moest een Oudhollands ontwerp zijn dat geheel past bij het historische karakter van het oude centrum. Oude prenten zijn geraadpleegd en verschillende werkplaatsen bezocht. Op 7 mei 2014 zijn de nieuwe metalen hekwerken geplaatst. In het totaal zo’n 26 meter metalen hek met daarnaast een poort met een gebogen bovenkant en een breedte van 3,5 meter, die toegang geeft tot het grasveld rond de Oude Kerk. De hekwerken moeten weer een lange tijd mee kunnen en daarom is alles gedaan om corrosie te vermijden. Ze zijn thermisch verzinkt en dubbel gecoat in de originele kleur grachtengroen.

nieuw hek 2Eind vorig jaar is de houten poort bij de Parkweg al vernieuwd. Het nieuwe houten hek is gemaakt van Iroko hout en is een exacte kopie van het vorige, tenminste ….. alleen de oplettende kenner zal zien dat de spijltjes een iets ander model gekregen hebben. Iroko is een duurzame goudbruine houtsoort die gebruikt kan worden voor buitenschrijnwerk maar ook voor trappen, meubels en parket. In de werkplaats van Van der Lecq en Droogers is van de ruwhouten delen het frame van het oude hek nagemaakt.

De gehengen van het oude houten hek waren volledig doorgeroest en eigenlijk niet te herstellen. Gehengen zijn gesmeed ijzeren scharnieren voorzien van een langwerpig blad waaraan het hek hangt. Er is besloten om deze geheel te vervangen. Hiervoor is geen standaard fabrieksbeslag gebruikt, maar er is voor gekozen om de oude gehengen precies na te maken. Ze zijn op ambachtelijke wijze gesmeed door de smederij Van Baars in Asten ten oosten van Eindhoven.

nieuw hek 3