home
Oude Kerk Voorburg
Oude Kerk Voorburg 1
  • Zo 20 Mei 10:00 - Diensten >>>
aankondiging
Protestantse Gemeente Voorburg

Pelikaan lezing Tram in de Haagse regio 150 jaar

141016 Avenio-tramJaap Bierman, CEO bij  HTM (Haagsche Tramweg Maatschappij), geeft een Pelikaanlezing over het onderwerp: “150 jaar tram in de Haagse regio” op donderdag 16 oktober 2014 van 20:00 uur tot 21:30 uur in de Voorhof, naast de Oude Kerk in Voorburg.

141016 Open Paardentram Seinpost 1890Dit jaar wordt gevierd dat er 150 jaar geleden voor het eerst een tram door de straten van Den Haag reed. In 1864 maakte Den Haag kennis met de paardentram, een door paarden getrokken voertuig op rails. Een rit op gladde rails was heel wat aangenamer dan gehobbel over de keien in een paardenomnibus met houten wielen en nauwelijks vering. Al snel reed de tram ook buiten Den Haag. Een ritje met de paardentram was echter niet voor iedereen weggelegd. Een enkeltje van de Kneuterdijk in het hartje van Den Haag naar Scheveningen kostte dertig cent, een retourtje 50 cent. Dat was voor de meeste mensen veel te duur – een ongeschoolde arbeider verdiende toen zes à zeven gulden in de week. Om de mensen sneller te vervoeren, introduceerde HTM in 1890 de ‘accutram’. Die reed op elektriciteit uit accu’s en sommige koetsiers werden omgeschoold tot ‘elektrische koetsiers’.

Er is sindsdien heel wat veranderd. Voor supersnel vervoer tussen Den Haag, Zoetermeer en Rotterdam zoeft  RandstadRail met een snelheid van 70 km/uur. Het eerste exemplaar van de nieuwste aanwinst, de Avenio-tram, wordt in de werkplaats uitvoerig getest. Met de komst van de nieuwe stadstram is de HTM klaar voor de toekomst! Nog veel meer wetenswaardigheden zullen gepresenteerd worden en het belooft een interessante avond te worden.

Jaap Bierman is sinds april dit jaar CEO bij de HTM. Daarvoor was hij Project Director “Master Plan/Rail philosophy” voor NS/Prorail en General Manager bij Shell. Hij studeerde aan de Technische Universiteit in Delft en heeft beroepsmatig op veel plaatsen in de wereld gewoond, waaronder Japan en Turkije.

De Pelikaanlezingen worden georganiseerd om de communicatie tussen kerk en samenleving te bevorderen. De entree van € 5,- komt ten goede aan activiteiten georganiseerd door de Pelikaancommissie. In de pauze kunt u genieten van een kopje koffie of een glaasje wijn.