home
Oude Kerk Voorburg
Oude Kerk Voorburg 1
  • Zo 20 Mei 10:00 - Diensten >>>
aankondiging
Protestantse Gemeente Voorburg

Pelikaan lezing Voorburg in de 2de Wereldoorlog

141106 Vbg 2WO monumentMeindert Marijs van de Historische Vereniging Voorburg (HVV) geeft een Pelikaanlezing over het onderwerp:
“Voorburg in de 2de Wereldoorlog”
op donderdag 6 november 2014
van 20:00 uur tot 21:30 uur
in de Oude Kerk in Voorburg
.

141106 Vbg 2WO auto met paardDe Historische Vereniging Voorburg geeft in mei 2015 een boek uit over Voorburg in de 2de Wereldoorlog. Uitgangspunt zijn de 400 namen van slachtoffers van de 2de Wereldoorlog uit Voorburg en Leidschendam die staan vermeld op het monument voor de Vrede en Vrijheid in Park Sijtwende. In het boek krijgen velen weer een gezicht met een persoonlijk stuk geschiedenis met de adressen waar zij woonden. Naam na naam, straat na straat….

Tijdens de lezing wordt stil gestaan bij de ruim 300 Joodse inwoners van Voorburg en Leidschendam die zijn vermoord en de ruim 100 burgers en militairen die omkwamen in deze periode. Het werk van de Voorburgse Burgerwacht en Luchtbescherming zal worden belicht. De film “HONGER” van de Voorburgse cineast Rudi Hornecker wordt vertoond met unieke beelden van Voorburg tijdens de Hongerwinter en filmbeelden van vluchtende mensen vanuit het brandende Bezuidenhout op 3 maart 1945. Direct na dit bombardement vonden zo’n 17.000 personen een onderdak in Voorburg!

Meindert Marijs is lid van de HVV-werkgroep, die uit negen leden bestaat. In de afgelopen 2 jaar hebben alle leden van de werkgroep zich intensief met dit onderwerp bezig gehouden en dat heeft veel nieuw en onbekend materiaal opgeleverd. Na afloop van de lezing kan men intekenen op dit boek voor € 20,-. Na het verschijnen in mei 2015 zal de prijs € 25,- bedragen. Het wordt een avond vol oude verhalen en beelden, die tot nu toe nauwelijks bekend waren.

De Pelikaanlezingen worden georganiseerd om de communicatie tussen kerk en samenleving te bevorderen. De entree van € 5,- komt ten goede aan de restauratie van de toren van de Oude Kerk. In de pauze kunt u genieten van een kopje koffie of een glaasje wijn.