home
Oude Kerk Voorburg
Oude Kerk Voorburg 1
  • Zo 15 Juli 10:00 - Diensten >>>
aankondiging
Protestantse Gemeente Voorburg

Pelikaanlezing 700 jaar bouwgeschiedenis van de Oude Kerk

Meindert Marijs geeft een Pelikaanlezing over het onderwerp: “700 Jaar bouwgeschiedenis van Voorburgs oudste monument, de Oude Kerk” op donderdag 21 september van 20:00 uur tot 22:00 uur in de Oude Kerk, Herenstraat 77 in Voorburg.

Deze lezing markeert ook de start van de wervingscampagne voor de restauratie van de toren van de Oude Kerk, die voor 2018 gepland staat. De kerkelijke gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud van dit markante monument in het centrum van het Huygenskwartier, vandaar dat er het komend seizoen veel activiteiten georganiseerd worden om de restauratie financieel te ondersteunen.

Meindert Marijs neemt ons mee op een inspirerende reis door 700 jaar bouwgeschiedenis van de Oude Kerk. Zijn presentatie is gebaseerd op nieuwe kennis en inzichten. Aan de hand van ruim 200 afbeeldingen worden we geconfronteerd met de voor-reformatorische periode en wat ons daarvan nog rest. De ombouw tot preekkerk rond 1600 en welke gevolgen dat had voor het gebouw. We ontmoeten spraakmakende Voorburgers, zoals Hendrik van Deventer, de familie’s Coymans en Van Baerle en niet te vergeten Baron van Geltingen, die in deze kerk werden begraven. De diverse verbouwingen en restauraties passeren de revue, waarbij we bij de laatste restauratie van 1968 langer stilstaan met o.a. een film die bijna alweer vergeten beelden laat zien. Met dank aan het Catharijneconvent, Museum Swaensteijn en Museum Bredius en Archief Oude Kerk. De technische realisatie is van Cees Nijgh.

De Pelikaanlezingen worden georganiseerd om de communicatie tussen kerk en samenleving te bevorderen. De entree van € 5,- komt geheel ten goede aan de restauratie van de toren van de Oude Kerk. In de pauze kunt u genieten van een glaasje wijn of fris. Surf voor meer informatie naar website www.oudekerkvoorburg.nl

poster 700 jaar bouw oude kerk