home
Oude Kerk Voorburg
Oude Kerk Voorburg 1
  • Zo 07 Apr 10:00 - Diensten >>>
aankondiging
Protestantse Gemeente Voorburg

Pelikaanlezing Vincent van Gogh

vincentPelikaanlezing: Vincent van Gogh en zijn Voorburgse connecties

 

Meindert Marijs, lid van Historische Vereniging Voorburg geeft een Pelikaanlezing over Vincent van Gogh en zijn Voorburgse connecties in de tweede Haagse periode 1881-1883 op donderdag 11 april 2019 van 20:00 uur tot 21:30 uur in de Oude Kerk, Herenstraat 77 in Voorburg.

Tijdens de lezing geeft Meindert een beeld van Vincent van Gogh, die eind 1881 vanuit Etten vlucht naar Den Haag na een bittere liefdesontgoocheling en een breuk met zijn ouders. Vincent was toen nog geen dertig jaar oud en had het zekere voornemen om schilder te worden in deze stad waar o.a. de schilders Israëls, Mauve en de Marissen wonen en werken. Maar de schuwe, driftige zonderling met zijn eigenzinnige gedachtewereld, die met een zwangere vrouw gaat samen wonen, wordt niet bepaald met open armen ontvangen.

Gelukkig vindt Vincent onderdak in een nieuw huis van de Voorburgse huisbaas Pieter de Zwart, die aan de rand van het dan nog te bebouwen Bezuidenhout een van de eerste woningen realiseert. Een relatie die zich positief ontwikkelt. In zijn uitgebreide correspondentie met zijn broer Theo, wordt naast Den Haag, Voorburg regelmatig besproken, waarvan tot nu toe weinig bekend was.

We zien naast bekende ook onbekende beelden van zijn woonomgeving aan de grens van Voorburg dicht bij de Schenk en het Staatsspoor. Naast zeer vroege beelden van Voorburg (rond 1890) worden ook tekeningen en schilderijen van Vincent uit deze periode getoond. Er komt een antwoord op de vraag waarom er niets is terug te vinden van zijn toenmalig onderkomen, maar gelukkig is het woonhuis van zijn huisbaas in Voorburg er nog steeds. Een boeiende, verbijsterende en ontroerende geschiedenis vol mythen maar ook werkelijkheid. De technische realisatie ligt in handen van Cees Nijgh.

Pelikaanlezingen worden georganiseerd door de wijkgemeente Martini van de Protestantse Gemeente te Voorburg om de communicatie tussen kerk en samenleving te bevorderen. De entree van € 5,- komt geheel ten goede aan de restauratie van de toren van de Oude Kerk. In de pauze kunt u genieten van een kopje koffie of een glaasje wijn.