home
Oude Kerk Voorburg
Oude Kerk Voorburg 1
  • Zo 23 Feb 10:00 - Diensten >>>
aankondiging
Protestantse Gemeente Voorburg

Activiteiten Vorming en toerusting

Vorming en Toerusting
Martinigemeente (Oude Kerk) en
Open Hof gemeente (Koningkerk)
Voorburg 2018-2019

ABC-cursus: Basiscursus christelijk geloof;
contactpersoon: ds. Giel Schormans,
De ABC-cursus is bedoeld voor wie meer wil meer weten over het christelijk geloof of zijn kennis weer eens wil opfrissen. Aan de hand van een boekje van Rowan Williams (Leven als christen) maken we kennis met de kernthema’s van het christelijk geloof (bijbel, gebed, doop en avondmaal) en lezen we allerlei belangrijke teksten uit het oude en het nieuwe testament. Er is alle ruimte voor gesprek en vragen. Deze cursus is tevens een voorbereiding voor hen die gedoopt willen worden of belijdenis willen doen van het geloof. Een keer in de 3 weken op dinsdagavond van 20.00-21.45 uur in De Voorhof bij de Oude Kerk. 
1e keer: dinsdagavond 2 oktober om 20.00 uur.


Bijbelkring donderdagavond: de brief van Paulus aan de christenen in Korinthe

Leiding, opgave en info: ds. Giel Schormans,

Deze kring is bedoeld voor wie samen met anderen de bijbel wil (leren) lezen. We behandelen gedeelten uit de brief die Paulus schreef aan de gemeente in Korinthe en gebruiken daarbij een studieboekje. Na uitleg over de betekenis en de achtergronden van de gelezen tekst, gaan we op zoek naar de actualiteit van deze woorden vandaag.
1 x per maand op de donderdagavond. 1e keer: 27 september 20.00-21.30 uur in de Kleine zaal in De Voorhof bij de Oude Kerk. 27 september, 18 oktober,  22 november,  24 januari, 14 februari, 7 maart, 11 april.

Catechese voor jongeren 12+;
leiding en info: ds. Leneke Marchand,; opgave en coordinatie: Eline de Vries,

Catechese, raar woord misschien. Wat betekent het? Catechese is leren, door te luisteren, vragen te stellen en samen met andere jongeren na te denken. Catechese gaat over de inhoud van het geloof en over wat het betekent christen te zijn. Als kind heb je misschien heel wat bijbelverhalen gehoord, maar wat hebben die nu met elkaar te maken? En wat hebben ze te betekenen, voor vandaag? We volgen dit jaar de methode Follow Me met daarin thema’s als Allah is God?, doet God iets aan het kwaad?, hoe kijk je naar jezelf? Ben je geïnteresseerd, geef je op en kom een keer kijken. We komen deze winter 12 keer samen: een keer per twee weken op de maandagavond van 19- 20.15. Daarnaast doen we een paar keer een gezellige activiteit op vrijdag of zaterdag, zullen we een keer op zondag een andere kerk bezoeken, en gaan we speeddaten met senioren uit de kerk.
SAVE THE DATE: De eerste avond op maandag 1 oktober zijn je ouders ook uitgenodigd!

Christelijke meditatie: contactpersoon ds. Els van der Wolf,

Eens per maand, op donderdag-ochtend van 9.30-10.30 uur, is er een bijeenkomst christelijke meditatie.
Een uur van stilte en gebed, rond een Bijbeltekst, een korte tekst of een icoon. Je hoeft geen lid van de kerk te zijn of ervaring te hebben om mee te doen. Welkom!

o.l.v. ds. Els op donderdagochtend, van 9.30-10.30 uur

4 okt, 1 nov, 6 dec, 3 jan, 31 jan, 7 mrt, 4 apr, 2 mei, 6 juni

 

Een goed gesprek: drie avonden over gebed en meditatie;
contactpersoon: ds. Giel Schormans,

Het gebed is een van de wezenlijke praktijken van het christelijk geloof. Tegelijk leven er vaak veel vragen als het gaat over bidden: hoe moet je eigenlijk bidden? Waarom ‘lukt’ het gebed soms niet? Wat mag je van het gebed verwachten? Gedurende drie avonden in het voorjaar behandelen we een aantal aspecten van gebed en meditatie (achtergronden, vormen, oefening) en krijgt u materiaal om zelf mee aan de slag te gaan. Data worden bekend gemaakt via het kerkblad Leiding: afwisselend Barbara Zwaan en ds. Giel Schormans.

 

Gebedsgroep 2e en 4e maandag; contactpersoon: Piet Mostert,

Bidden voor gemeenteleden die kampen met ziekte, rouw, zorgen van andere aard, en onze voorgangers, de lijdende kerk… Deze taak, die wij als roeping ervaren, wordt bepaald door het woord van Paulus: als iemand in de gemeente lijdt, lijden de anderen mee. Dit woord nodigt uit elkaars lief en leed te delen. Wij mogen middels ons gebed meeleven met die broer of zuster uit de gemeente, maar hem of haar ook in ons gebed bij God brengen, of liever, met God verbinden. Wij vragen of Hij in het leven van deze mens wil komen en vertrouwen erop dat de Eeuwige dat met zijn helende kracht ook doet. Wij zijn nu met 7 deelnemers; heel graag zouden wij nog een enkel gemeentelid in deze kring verwelkomen. Het kan ook zijn dat iemand incidenteel behoefte heeft iets met geloofsgenoten te delen en daarvoor graag gebed wil; u bent welkom! Elke 2e en 4e maandag van de maand van 19:00 tot 19:45 uur in de bovenkamer (boven de ingang van de kerk) en na afloop van het Heilig Avondmaal.


Film in de Koningkerk
In dit seizoen zijn er 3 filmavonden gepland. Na elke film is er een nabespreking.
Voor actuele informatie en toelichting zie
www.deopenhofvoorburg.nl.
Contactpersoon: Jan van der Kolk,
Locatie: Koningkerk; aanvang 19.30 uur
13 november: Timbuktu
16 januari: I’ll push you
20 maart: nog niet bekend

Gebedsgroep voor de dienst op zondag; contactpersoon: Netty Dondorp,

Korte gebedsbijeen-komst voorafgaande aan de zondagse eredienst. In dit bijeen-zijn wordt God gevraagd om een zegen voor de dienst, voorganger, kinder- en tienerdienst.
Wilt u meedoen?
Welkom! Elke zondag om 9.30 uur in de bovenkamer (boven de ingang van de kerk).

 

“Koning en Koningin binnen je relatie”
Informatie en opgave: Renie en Bram Luteijn,

Deze avond is bedoeld voor mensen met een partnerrelatie en is georganiseerd in samenwerking met Marriage Encounter (www.marriageencounter.nl). Het doel van Protestants Marriage Encounter is stellen, zowel getrouwd als duurzaam samenlevend, te helpen hun relatie verder te ontwikkelen. Op vrijdag 9 november wordt een presentatie gegeven over de balans in je relatie.

Nieuwsgierig? Hou dan de datum vrij en kom (met je partner) naar de Koningkerk in Voorburg. Riet & Olaf Haasnoot en Pietje & Klaas Nieuwland verzorgen de avond. Ontvangst vanaf 19.30 uur met koffie en lekkers. Presentatie 20.00 uur.Gemeentegroeigroep van het Evangelisch Werkverband; contactpersoon: Henny Touwen,
Wij komen elke veertien dagen bij elkaar om te groeien in geloof, gemeen-schap en getal. Wij bespreken met elkaar hoe we praktisch christen kunnen zijn: wat heb je deze afgelopen weken meegemaakt; wat raakte je. We komen steeds de zondagavond bij elkaar thuis. Iedereen is bij ons welkom.

Gemeentekringen Open Hof

Contactpersoon: ds. Jan van der Wolf

Thema van de gemeentekringen is Levenskunst.

Data, tijdstippen en locaties worden per kring bepaald.

Locatie zal zijn bij gemeenteleden thuis.

Data instructie voor de kringleiders woensdagavonden, nader te bepalen,

van 20.00 tot 22.00 uur in de Koningkerk.

20plus gespreksgroep
Contactpersoon: ds. Jan van der Wolf,

Op zondagvond 14 oktober gaat de gespreksgroep 20plus weer van start. De bedoeling daarvan is om in ongedwongen sfeer met leeftijdsgenoten te praten over de betekenis van het geloof. De begeleiding is in handen van ds Jan van der Wolf. We komen om de beurt bij de deelnemers thuis bij elkaar. De bijeenkomsten zijn van 18.00 uur tot 20.30 uur, waarbij we eerst met elkaar eten. De eerst keer is bij ds Jan van der Wolf thuis (Laan van Haagvliet 19) De andere data zijn: 18 nov, 16 dec, 13 jan, 17 feb en 17 mrt.

 

Godly Play
contactpersoon: Anita Neuteboom
Godly Play team Voorburg: Annette Hendriks, Geertje van Essen, Anita Neuteboom, Irma Nieuwenhuis

Godly Play is een nieuwe methode om spelenderwijs bijbelverhalen te vertellen. De vertellingen worden gedaan tijdens de kerkdienst, van 10.00 uur - 11.30 uur in de kinderdienstruimte van de kerk. Geschikt voor alle kinderen van 4 tot 12 jaar. Van harte welkom, ook als je voor het eerst komt.

Agenda:
Open Hof gemeente: 2 sep: Jozef; 14 okt: Exodus, uittocht 18 nov: Koopman en de parel, gelijkenis.
Martinigemeente: 2 sep: Jozef; 30 sep: Assisi; 14 okt: De koopman en de parel; 4 nov: St Maarten.

High tea

Contactpersoon: Houw The, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

De taakgroep Kerk en Buurt organiseert zes keer per jaar een High Tea, een gezellige ontmoeting op zondagmiddag van 14.00-17.00 uur in de Koningkerk. Onder het genot van een kopje thee met iets lekkers erbij luistert u naar muziek of kijkt u naar een interessant programma zoals een dialezing. Iedereen is welkom. Het programma begint om 15.00 uur.

 

Koffertjesproject voor doopouders; contactpersoon: Gelske van der Duin en Fredi Willemsen

Bij de doop hebben jullie kinderen een belofte meegekregen: de naam van God is met je eigen naam verbonden. Wij ge-loven dat God je hele leven met je mee gaat. Soms is dat duidelijk voor je, en soms herken je Hem niet. Hoe beter je Hem leert kennen, hoe eerder je Hem op je levensreis ook herkent! In dit koffertje vind je allerlei boekjes en dingen die iets te maken hebben met jullie en met God en we hopen dat dit zal helpen om Hem beter te leren (her)kennen! Nieuwsgierig geworden? Laat ’t ons weten, dan kun je ‘t koffertje 3 weken lenen!

Kring ‘Geloofsverdieping; Contactpersoon, opgave: Karin van der Velden-Aleman,
leiding, info: ds. Leneke Marchand

De kring: een plaats waar je terecht kunt met je vragen, voor een goed gesprek, om uitgedaagd en bemoedigd te worden op de geloofsweg. Nieuwe leden van alle leeftijden van harte welkom. Er zijn twee groepen. De avondkring bespreekt vierwekelijks een nog uit te kiezen boek (bijvoorbeeld Sam Wells, Hoe zullen we leven; Jonathan Sacks, Niet in Gods naam; C.S Lewis, Brieven uit de hel; D. Bonhoeffer, Leven met elkaar) en leest daarbij kernteksten uit Oude en Nieuwe Testament. De ene keer heeft ds. Leneke Marchand daarbij de leiding, de andere keer komt de kring samen als huiskring onder leiding van één van de deelnemers. Eerste keer: ma 24 sep 20.00- 21.30u in de Voorhof, naast de Oude Kerk.

Kring ‘Hemels Graafwerk’; contactpersoon: Rick en Marielouise Slettenhaar en Eefje van Sloten

De schepping en je naaste liefhebben: wat doet dat met je levenshouding? Wat betekent klimaatverandering voor de kerk? Materialisme, consumentisme, onbegrensde groei: kunnen we daar los van komen? Wil jij je ook verdiepen in deze vragen? Doe dan mee met onze kring over geloven en duurzaamheid. Dit najaar komen we 6 donderdagavonden samen om te reflecteren op Laudato Si’, de encycliek van paus Franciscus over de aarde als ons gezamenlijke huis. Er zal ruimte zijn voor gebed, discussie, fellowship en het delen van ervaringen. Iedereen die van een diepgaand gesprek houdt is welkom. Ook klimaatsceptici en -twijfelaars! Eerste keer op donderdag 11 oktober van 19.45- 21.30 bij Rick en Marielouise Slettenhaar. Daarna afwisselend bij deelnemers thuis.

Kring ‘Tekst van de zondag’  Leiding, info en opgave: ds. Leneke Marchand

Deze ochtendkring (die vorig seizoen bij elkaar kwam onder de naam Geloofsverdieping) komt vierwekelijks bij elkaar onder leiding van ds. Leneke Marchand om op donderdagochtend de bijbelteksten voor de komende zondag door te nemen. Dat levert verrassende inzichten en boeiende gesprekken op. Naast uitleg is er ruimte voor vragen en onderlinge ontmoeting. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Di 9 okt, 6 nov, 27 nov, 18 dec, 15 jan, 19 feb, 12 mrt 10.00-11.30u, in de Voorhof, naast de Oude Kerk.

Leerhuis woensdagmorgen: de brief van Paulus aan de christenen in Korinthe
Leiding, opgave en info: ds. Giel Schormans,

Deze kring is bedoeld voor wie samen met anderen de bijbel wil (leren) lezen. We behandelen gedeelten uit de brief die Paulus schreef aan de gemeente in Korinthe en gebruiken daarbij een studieboekje. Na uitleg over de betekenis en de achtergronden van de gelezen tekst, gaan we op zoek naar de actualiteit van deze woorden vandaag. 1 x per maand op de woensdagochtend. Meer dan bij de avondkring ligt bij deze kring de nadruk op tekstuitleg. 
1e keer: woensdag 26 september 10.00-11.30 uur in de kleine zaal in De Voorhof bij de Oude Kerk. 26 september, 17 oktober, 21 november, 23 januari, 13 februari, 6 maart, 10 april.

 

Leeskring  Tomás Halík
Contactpersoon: Ds Jan van der Wolf.

We lezen met elkaar het veel geprezen boek “Geduld met God” van de Tsjechische theoloog, filosoof en psycholoog Tomáš Halík.
Het boek heeft als ondertitel  “Twijfel als brug tussen geloven en niet-geloven”. Halík boek neemt als uitgangspunt de twijfelende en zoekende figuur van Zacheüs, die liever schuchter van een afstand toekijkt dan dat hij enthousiast meedoet. De data van de kring worden nog bekend gemaakt.


20+ lunchbijeenkomsten;
contactpersoon: ds. Giel Schormans en Dirma Redelijkheid,

Een keer per maand na de zondagse dienst lunchen we samen en gaan daarna in gesprek over geloof (en twijfel), over doen en laten, over het leven met God en met elkaar. We doen dat aan de hand van een bijbelgedeelte of een artikel. Dit jaar lezen we korte artikelen uit het boek: ‘Hoe zullen we leven, christelijke kijk op actuele thema’s.
Samuel Wells benadert uitdagende vragen in het licht van christelijke hoop en wijsheid in dit opvallende en bijzonder wijze boek dat een verbinding legt tussen de theologie en ons menselijke bestaan in een lijdende wereld. Een bestaan dat gedragen wordt door God. In drie rubrieken, de wereld, het menselijk zijn en onze sterfelijkheid, behandelt hij een veelheid van onderwerpen, zoals religieus extremisme, migratie, milieu en sociale media’
Tijd: 12.00-13.30 uur; locatie: de Voorhof bij de Oude Kerk. Eerste keer: 7 oktober

 

 

Meditatie rond kruiswoorden
contactpersoon: ds. Els van der Wolf

In de veertigdagen-tijd, de periode van Aswoensdag 6 maart t/m Pasen 21 april, is er wekelijks een stiltemeditatie van een half uur rond de kruiswoorden van Jezus. Deze bijeenkomsten zijn los te volgen, maar wie iedere week komt, zal merken dat de beleving intenser wordt. Je hoeft geen lid van een kerk te zijn of ervaring te hebben met mediteren om mee te doen. Exacte plaats en tijd is op dit moment nog niet bekend. Voor inlichtingen: ds. Els van der Wolf-Kox.

Micha cursus; contactpersoon: Karin van der Velden-Aleman

De Micha cursus is een cursus van vijf bijeenkomsten (4 avonden en een dag) die in oktober / november zal starten. Dit initiatief is ontstaan uit de geloofskring van afgelopen jaar. De bedoeling is om erachter komen hoe we volgens Gods wil in het leven kunnen staan, hoe we de problemen in de wereld kunnen benaderen en om daar hopelijk een positieve bijdrage aan te kunnen gaan leveren.
De Micha cursus gaat over hoe je samen en als individu kunt groeien in goed en recht doen: je betrokkenheid bij mensen en je zorg voor de schepping. Een vraag die velen bezighoudt is wat God met hun leven wil. Het liefst ontvangt men een concrete aanwijzing, een woord, een droom, een tekst. Maar zo werkt het heel vaak niet! En dat hoeft ook niet, zegt de profeet Micha, want er is jou, mens, allang verteld wat goed is. Tijdens de Micha cursus gaan we aan de slag met de woorden van Micha. We betrekken ze op allerlei terreinen van het leven. Veel mensen weten dat christenen de Bijbel lezen, bidden en naar de kerk gaan. Maar het christelijk geloof inspireert ons ook tot een manier van samenleven met on-ze medemensen en met de natuur. Deze cursus gaat over recht doen, hoe het onrecht te bestrijden, hoe je talenten in te zetten ten goede van de samenleving.
Deze cursus zal worden gegeven door deelnemers uit de geloofskring aan de hand van cursusmateriaal wat is voorbesproken met dominee Marchand. We moeten de data nog plannen.

Ochtendbijbelkring;
contactpersoon: ds. Els van der Wolf

In de ochtendbijbelkring gaan we ons dit seizoen verdiepen in de profeet Elia. We lezen over hem in de Bijbelboeken 1 en 2 Koningen. De Bijbelkring is bedoeld voor iedereen die het boeiend vindt om zich samen met anderen in de bijbel te verdiepen. Ook als je nooit eerder bent geweest: welkom!Je kunt ook een keer aanschuiven om te kijken of het iets voor je is.

o.l.v. ds. Els van der Wolf-Kox, in de Koningkerk, op woensdagochtend, 10 uur koffie, 10.15 uur aanvang tot 11.30 uur
data: 26 sept, 17 okt, 14 nov, 12 dec, 16 jan, 13 feb, 13 mrt, 10 apr, 15 mei.


Spiritualiteit van Henri Nouwen
Contactpersoon: ds Jan van der Wolf

De Nederlander Henri J. M. Nouwen (1932-1996) was katholiek priester en professor aan verscheidene universiteiten in de Verenigde Staten. Gedurende drie avonden maken we kennis met de spiritualiteit van Nouwen door met elkaar teksten te lezen en die te plaatsen tegen de achtergrond van zijn levensgeschiedenis. Zodoende zullen we zijn theologische inzichten op het spoor komen. Ook gaan we enkele videofragmenten met elkaar bekijken. Thema’s die aan de orde komen zijn: stilte en gebed, liefde, spiritualiteit en maatschappelijke betrokkenheid en roeping. We zullen ons verdiepen in de teksten van Nouwen, maar we zullen ook uitwisselen waar zijn gedachtegoed ons raakt inspireert voor ons eigen geestelijk leven. Drie leerhuisavonden over de Spiritualiteit van Henri Nouwen

Waar en wanneer: 19 nov, 26 nov en 3 dec 2018 van 20.00 –22.00 uur in de Koningkerk

Taizé avondgebed in de Koningkerk; contactpersoon: Hilbert van Essen

Elke 2e zaterdag van de maand is er een avondgebed met liederen uit Taizé in de Koningkerk. We beginnen om 19.30 uur (kerk open om 19.00 uur).
Stilte om te mediteren speelt een grote rol in het avondgebed. Stilte om tot rust te komen, na te denken over de teksten of gewoon om stil te zijn. Zo is er bijvoorbeeld op de plek waar je een preek zou verwachten is een lange stilte van rond de tien minuten.
Zingen neemt ook een belangrijke plaats in. Wanneer we samen zingen, komen er twee dingen samen: er ontstaat niet alleen een persoonlijke relatie met God maar ook gemeenschap tussen degenen die samen zijn gekomen. Samen bidden kan datgene wakker maken wat de oosterse christenen noemen: ‘De vreugde van de hemel op de aarde’.

Data voor 2018-2019: 8 september, 13 oktober, 8 december, 12 januari, 9 februari, 9 maart, 13 april, 11 mei, 8 juni en 13 juli. Kijk voor meer informatie op www.taize.fr/nl.

Thema-avonden vanuit de AK over christenen in midden-oosten

Contactpersonen: ds Giel Schormans en ds. Jan van der Wolf

De AK organiseert in het najaar 3 thema -avonden over en met christenen in het Midden Oosten.Vraag de contactpersonen voor data en locaties.

 

 

Zondagse lunch voor kinderen en ouders; Contactpersoon: Adriënne van Mourik en ds. Leneke Marchand

'Geloven' is in deze tijd niet meer vanzelfsprekend. Daar lopen we als ouders tegenaan en daarmee komen ook onze kinderen al jong in aanraking. Omdat wij onze kinderen gelovig willen opvoeden en willen groeien in ons geloof, zoeken we elkaar op. Wij, ouders en kinderen, komen ongeveer een keer in de maand samen in De Voorhof (naast de Oude kerk) o.l.v. ds. Leneke Marchand. Om samen te eten, plezier te hebben, om elkaar te bevragen, te steunen, en te stimuleren in het leven met God.
De data voor de lunchkring voor komend seizoen zijn: 14 okt, 18 nov, 20 jan, 17 feb, 24 maart, 5 mei, 23 juni 11.30-13.30u.