Verruiming regels Wat verandert er

1,5 meter regel vervalt
Vanaf aanstaande zaterdag vervalt landelijk de 1,5 meter regel. Fijn dat er steeds meer mogelijk is. In bepaalde sectoren (horeca, evenementen, theaters) is vanaf zaterdag een coronacheck verplicht. Andere zijn daarvan vrijgesteld: winkels, scholen, musea, sportscholen etc. Ook de kerken zijn vrijgesteld.
Als kerkenraad volgen we het advies van de landelijke kerk. Dat luidt: geen corona-check bij de deur van de kerk en andere samenkomsten die deel uit maken van het kerkelijk leven, maar geef elkaar wel de ruimte: houdt dus ‘gepaste afstand’
van elkaar. Nadruk wordt gelegd op aandacht voor goede ventilatie.
De ventilatie-capaciteit in onze kerk is onlangs door deskundigen gemeten. Vanwege het grote volume van onze kerk is deze ruim voldoende. Ook bij een eventuele volledige bezetting van de kerk en bijvoorbeeld een half uur samenzang blijven de CO2 waarden ruim binnen veilige marges.
-> Wat verandert er vanaf aanstaande zondag?

 • Aanmelden is niet meer nodig. Iedereen is weer welkom. We verwachten voldoende extra ruimte te hebben gecreëerd om iedereen op verantwoorde wijze een plaats te kunnen geven.
 • We houden in de kerk één stoel afstand van elkaar. ‘Bubbels’ (gezinnen, vrienden etc.) hoeven geen afstand te houden. Gun elkaar de ruimte.
 • Ook de orgelgalerijen, de herenbanken en (indien nodig) het koor zullen vanaf zondag worden gebruikt als zitruimte.
  In de zijbeuk voor de Marianne-bank geldt wel de 1,5 meterregel. Dit vak is bestemd voor gemeenteleden die liever meer afstand houden. Ook in het koor is het makkelijk wat meer afstand te houden.
 • Waar de beamer niet te zien is, zullen liedboeken en liturgieën klaarliggen. Neem
  eventueel zelf een liedboek mee.
 • We gaan qua beeldregistratie terug naar ‘normaal’. De predikanten zullen weer
  plaatsnemen achter de avondmaalstafel en op de kansel.
 • We verlaten de kerk via zowel de toren als de Marianne-uitgang.
  Wat verandert niet?
 • De basisregels blijven onverminderd van belang, omdat het coronavirus niet weg is:
  Handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog; thuisblijven en testen bij klachten.
 • Het collecteren blijft digitaal. Er zullen wel manden staan bij de uitgang.
 • De garderobe gebruiken we niet (om heen en weer geloop te voorkomen), neem uw jas dus mee naar uw zitplaats.
 • Viering Heilig Avondmaal. We doen dat aan het einde van dienst in een (dubbele) kring. Dit is de meest veilige vorm: ‘lopend vieren’ geeft te veel beweging, ‘zittend vieren’ betekent dat brood en beker aan elkaar moet worden doorgegeven.
 • Omdat we nog weten op hoeveel kerkgangers we mogen rekenen, zullen we waar nodig
  bovenstaande aanpassen. We vragen daarvoor uw begrip.

 Voor de verhuur (niet kerkelijke bijeenkomsten) gelden de volgende regels:

Zonder coronatoegangsbewijs (QR code en geldige legitimatie) is er  geen toegang bij concerten, evenementen of bijeenkomsten mogelijk.  
Controle bij de deur is de verantwoordelijkheid van de huurder/gebruiker van de Oude Kerk.

Voor bezoek aan concerten, evenementen, of (niet kerkelijke)  bijeenkomsten in de Oude Kerk  heeft u een officieel Coronatoegangsbewijs (QR code) en een geldig identiteitsbewijs nodig. Dit kan een negatieve testuitslag (van max 24 uur oud) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona. Deze zet u met de Coroacheck-app om in een QR code die u samen met uw identiteitsbewijs bij de controle laat zien om toegang te krijgen tot het concert of bijeenkomst die u gaat bezoeken. U kunt via coronacheck.nl ook  een papieren toegangsbewijs genereren. Kijkt u op coronacheck.nl voor meer informatie.

Comments are closed.